Jak parzyć i pić białą herbatę?

Zakup oryginalnej białej herbaty to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby odpowiednio ją zaparzyć i wypić. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja właśnie dla tych osób, które chcą dowiedzieć się jak podać białą herbatę.

Sposób parzenia

Aby przygotować idealny napar należy zachować odpowiednie proporcje. Na jedną łyżeczką suszu białej herbaty przypada około 120 ml wody. Jeżeli chodzi o samą temperaturę parzenia, to powinna ona wynosić około 85 stopni. Czas parzenia wynosi od 3 do maksymalnie 5 minut. Tylko w ten sposób przygotowany napar jest w stanie zachować wszystkie swoje drogocenne właściwości smakowe i odżywcze. Osoby, które chcą zwiększyć moc herbaty powinny dodać więcej suszu. Częstym błędem jest wydłużanie czasu parzenia.

Jak prawidłowo pić białą herbatę?

Biała herbata skierowana jest do mężczyzn i kobiet w każdym przedziale wiekowym. Zaleca się spożywać około pięć filiżanek dziennie. Herbata biała nie powinna być jednak spożywana przed snem, ponieważ może powodować bezsenność. Najlepszymi właściwościami może pochwalić się herbata biała w postaci pąków i liści. Unikać należy z kolei saszetek. Jedyną wadą białej herbaty jest dość wysoka cena zwłaszcza, jak chce się postawić na porządną odmianę. 100 gram porządnej herbaty białej może kosztować nawet 100 zł. Jest to jednak jedna z tych inwestycji, która na pewno bardzo szybko się każdemu zwróci.