Niezwykła herbata czarna

Można wiele mówić na temat popularności czarnej herbaty w naszym kraju. Pijemy jej sporo, a to działa także dobroczynnie na nasze zdrowie. Herbata czarna posiada w sobie dużo teiny, dlatego też ma działanie pobudzające. Dodatkowo, poprawia krążenie, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodatkowo ma w sobie sporo flawonoidów, które doskonale wzmacniają naczynia krwionośne. Oprócz dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie herbata czarna ma także bardzo przyjemny aromat i smak.

Co charakteryzuje ten rodzaj herbaty?

Tak naprawdę to, skąd pochodzi czarna herbata bardzo mocno wpływa na jej smak. Bardzo wiele plantacji znajduje się w Chinach, Indiach oraz w Afryce. Bardzo charakterystyczne są też herbaty czarne ze Sri Lanki, a więc herbata Assam czy też Cejlon. Znana i ceniona jest też aromatyczna herbata z północnych Indii – Dareeling.
Patrząc herbatę czarną uzyskamy napój w kolorze czerwonym o zabarwieniu różnej intensywności. Aromat czarnej herbaty jest delikatny i przyjemny, ale dość ulotny.

W jaki sposób jest przygotowywana?

Zbiór liści herbaty obecnie odbywa się w przeważającej części mechanicznie. Następnie listki są pozostawiane po to, aby same zaczęły schnąć, skręcać się i aby rozpoczął się w nich proces fermentacji. To właśnie ta fermentacja nadaje herbacie jej charakterystycznego smaku i aromatu. Na samym końcu przeprowadzane jest suszenie liści herbaty tak, aby mogła ona zostać później zapaczkowana. Tak przygotowany produkt może trafić do sprzedaży, a następnie do naszej filiżanki.

Dodaj komentarz