Uprawa i produkcja   |   Jak spożywać sok  |   Historia trawy pszenicznej   |   Przepisy

Uprawa i produkcja

100% Świeżości, Czysty i Surowy, 100% bez przerwy!

Sok z trawy pszenicznej wheatgrass i jego niespotykane zalety odkryliśmy ponad 15 lat temu. Doszliśmy do wniosku, że aby zachować swój pełen potencjał, powinna być uprawiana w ziemi, na polach pod gołym niebem, a nie w tackach w warunkach szklarniowych.

Trawa pszeniczna uprawiana od 2 do 3 miesięcy w warunkach, w których jest wystawiona na działanie czynników naturalnych takich jak gleba, powietrze, opady deszczu, promienie słoneczne, zawiera zdecydowanie większą ilość składników odżywczych. Uprawa taka powoduje, że roślina ta zawiera 28% więcej przeciwutleniaczy oraz 48% więcej chlorofilu. Brak stymulacji warunków temperaturowych powoduje, że roślina ta nie zawiera cukrów prostych ani węglowodanów oraz nie sprzyja powstawaniu pleśni, co jest powszechnym zjawiskiem w przypadku uprawy szklarniowej. To również oznacza brak skutków ubocznych takich jak np. zawroty głowy, o których donoszą ludzie spożywający sok z trawy pszenicznej uprawianej w tackach, mylnie nazywając to detoksyfikacją.

Soki LiveWheatgrass to jakość światowej klasy

produkcja soku z pszenicyAby mieć pewność, że nasz sok wheatgrass jest najwyższej jakości, którą odzwierciedla zdecydowana poprawa zdrowia, metody upraw oraz cała produkcja zostały dokładnie opracowane i rozwinięte – naszym celem jest dostarczenie produktu na światowym poziomie. Specjalistyczny proces uprawy zwany PLANT OPTO™, został bardzo dokładnie opracowany w oparciu o naukowe standardy przez grupę naukowców oraz dr Britt Cordi. Proces ten pozwala na uzyskanie wartościowego napoju, minimalizując przy tym ubytek substancji odżywczych i enzymów, a maksymalizując ilość niezbędnych dla naszego organizmu składników.

Metody uprawy organicznej

Nasza trawa pszeniczna uprawiana jest lokalnie, pod gołym niebem, na terenach wiejskich hrabstwa Northamptonshire podczas naturalnego cyklu sezonowego przez okres od 2 do 3 miesięcy. Jako metodę uprawy wykorzystujemy tzw. deep root farming w celu zapewnienia jednocześnie ochrony środowiska. Używamy płodozmianowego systemu zagospodarowania ziemi uprawnej oraz ugorowania, procesu, którego celem jest poprawienie żyzności gleby.

Nasze uprawy (trawa pszeniczna wheatgrass, jarmuż i burak) są organiczne i całkowicie wolne od herbicydów oraz pestycydów.

uprawa trawy pszenicznej

Zbiory

Zbiory rozpoczynamy wówczas, kiedy trawa osiągnie swoją optymalną długość (od 10 cm do 17 cm), czyli tuż przed pojawieniem się kłosów. Na tym etapie wzrostu roślina kumuluje znaczące ilości energii po to, aby przejść w kolejny. Optymalna długość rośliny została zidentyfikowana przez dr Charlesa Schnabela jako moment, w którym zawiera ona najwięcej składników odżywczych. Zbiory prowadzimy starannie tak, aby nie uszkodzić plonów.

Zamrażanie

Powszechnie wiadomo, że świeżo zebrane produkty zawierają najwięcej składników, a zatem powinno się je natychmiast spożywać. Dlatego też sok wheatgrass, tak jak i pozostałe nasze soki, jest natychmiast pozyskiwany z rośliny i mrożony w specjalnych zamrażarkach typu Blast Freezers, co zapobiega utracie witamin, minerałów i enzymów. Następnie nasz sok jest przechowywany w temperaturze -35˚C, co gwarantuje zachowanie wszystkich właściwości odżywczych.

Zamrożony sok można śmiało przechowywać w domowych zamrażarkach nawet przez okrągły rok bez utraty cennych elementów.

Dowiedz się więcej na temat różnic pomiędzy uprawą klasyczną, a szklarniową

Pomagamy trwale chronić przyrodę:

W LiveWheatgrass jesteśmy zapalonymi pasjonatami ochrony przyrody i lokalnego środowiska. Pracujemy również jako charytatywna międzynarodowa jednostka ochrony środowiska – Natura International Polska.

Copyright © 2017 Soki Witalności - LiveWheatgrass Sklepy internetowe: